dinsdag, oktober 23, 2007

Klimaatsverandering in het weekend

Het laatste jaar is er heel veel gesproken over klimaatsveranderingen en zo. De laatste maanden heb ik in dit verband een fenomeen gezien: vroegere regende het vaker in het weekend dan in de week. Nu is dat precies omgekeerd, en genieten we vaker van mooie weekends.

maandag, oktober 22, 2007

Groene golf

Vanmorgen vroeg door de Wetstraat gereden en de groene golf ervaren. Ik wist wel dat opeenvolgende verkeerslichten zo geprogrammeerd kunnen worden dat wanneer je tegen de toegestane snelheid rijdt, alle lichten op groen staan. Het was echter de eerste keer dat ik het echt meemaakte: ik stopte voor rood aan het eerste licht, vertrok bij groen en alle volgende lichten sprongen net voor mij op groen.
Een kwestie van heel simpele fysica, maar het maakte een bijna-magische indruk. Net zoals ik als kind van 8 meemaakte bij de eerste winkels met automatische deuren...

dinsdag, oktober 16, 2007

Stilstaan bij zebrapaden

Soms ben ik eens voorbeeldig en stop ik voor mensen aan zebrapaden. Over het algemeen stappen ze dan over en van sommigen krijg je zelfs een vriendelijke blik.
Er zou wel eens een reglement moeten komen dat wie aan een zebrapad stilstaat, moet oversteken. Vandaag een kwiet die rustig links en rechts keek en dan verwonderd was dat ik daar stond te blinken en te wachten tot het meneer beliefde over te steken. Reactie: een slap handje gaat omhoog en een heel dwaze blik, maar allez waarom sta jij hier nu?

maandag, oktober 15, 2007

Korsten of handvaten

Als je een kind zijn boterhammetje ziet eten blijft heel vaak de korst over. Hoezeer je uitlegt dat dit perfect eetbaar is en dat het zelfs lekker is, niets helpt. Nochtans, ze zijn gek op stokbrood, en vooral op het uiteinde, en dan vormen korsten geen belemmering...
Onlangs dacht ik, wat zijn we dom. We snijden de boterham in kleine stukjes, de kleine houdt zijn boterham vast aan de korst en het resultaat: zonder in je eigen vingers te bijten kan je dit laatste stukje misschien wel niet opeten. Op die manier dient de korst als een soort handvat.
Test: geef de kleine een groter stuk boterham zodat hij wel een behoorlijk stuk korst kan opeten zonder de eigen vingers te raken. Om het je visueel voor te stellen: geen stuk met een J-vormige korst maar met een U-vormige korst.
Resultaat: De boterham wordt weer mooi afgegeten en er blijft weer een U-vormige korst over.
Besluit: korsten zijn geen handvatten.
Suggestie: zoek een manier om de korst lekkerder te maken, maar ook weer niet te, anders eten ze niets meer behalve de korst.

vrijdag, oktober 12, 2007

Bromberen - klagen en zagen als kunst

Radio1 is al even vernieuwd. De eerste weken hoorde je via alle media meningen, en het kwam er steeds op neer dat het een stap achteruit is.
Toch maar eens tegen de stroom ingaan. Jaren geleden was ik oprecht spijtig dat het programma "de toestand is hopeloos maar niet ernstig". Wel, er is weer een programma met dezelfde toon: Bromberen, de vrijstaat voor de malcontenten...
De eigen nieuwsberichten worden ook nog eens iedere avond becommentarieerd in Feyten of Fillet.
Zo slecht is het voor mij toch nog niet. Of moet ik nu klagen dat ik het niet volg in de algemene trend?

Follow the Great Whale Trail | Greenpeace International


Mooi om te volgen: een systeem om een stel walvissen te volgen. Greenpeace is wel zo slim geweest om niet real-time te werken om te voorkomen dat de Japanners misbruik zouden maken van de info en de gevolgde dieren zouden afmaken voor culinair onderzoek ...

maandag, oktober 08, 2007

Kiemen op het toetsenbord ...

2,426,760How Many Germs Live On Your Keyboard?


Please consider the environment before printing this e-mail

Bovenstaand bericht lijkt mij volledig overbodig, maar ik heb toch al collega's gehad die letterlijk iedere mail afdrukken - ik kan beter op papier lezen dan op scherm ...
En sommige achterdochtige types gebruiken papieren mails om hun archief veilig te bewaren. Meestal dezelfde types die ook iedere mail naar een collega in cc doorsturen naar de baas.

Revival van de vortzakken

Vrijdag gekeken naar de voorstelling War van Wouter Deprez op Canvas. Niet helemaal mijn dingen hoewel er enkele dingen inzitten die ik echt goed vond. S
chitterend: het in ere herstellen van het woord "vortzakken". Ik was een tijdje geleden al content dat het woord "vetzakken" hip werd door het Peulengaleis. Maar ik heb het gevoel dat de vortzakken voor mij een diepere oorsprong hebben. Wellicht komt het door de Wervikse roots van mijn familie net zoals Wouter Deprez, maar ik heb het gevoel dat de vortzakken uit een ver verleden weer opgewekt werden in mijn kopke... Leve de vortzakkerij!